sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Mitä kuuluu, kesäkunto?

Kiitos kysymästä, suhteellisen hyvää. :) No, rehellisyyden nimissä myönnettäköön, että olen ottanut asian suhteen melko iisisti, ja se näkyy kyllä tuloksissakin, tai oikeammin niiden puuttumisena. Varsinkin syömisen suhteen olen mennyt samaa kaavaa kuin ennenkin, ajoittain on tullut herkuteltua jopa liikaakin. Mistään haudanvakavasta ei kuitenkaan ole kysymys, joten en ole potenut asiasta juurikaan huonoa omatuntoa, elämässä riittää niin paljon muutenkin murehdittavaa. :)





Kuitenkin, koska juttu on mulle oikeasti tärkeä, ja varsinkin liikunta itselleni henkireikä, olen ajatellut nyt ottaa tähän hieman kovemman otteen. Tällä hetkellä hommat on tosiaan niin, että varsinaisia treenejä viikossa on kertynyt 4-5. Yleensä kaksi näistä on tapahtunut salilla, loput kaksi tai kolme kotona. Salilla vedän yleensä kovemman setin kuin kotona, ihan jo pelkästään monipuolisempien mahdollisuuksien vuoksi. Jos viikkoon sisältyy kaksi salitreeniä, jaan tavalliseen tapaan toiselle päivälle alakropan ja toiselle yläkropan treenin. Liikkeitä, painoja ja toistojen määriä pyrin vaihtelemaan mahdollisimman usein, jotta kehitystä tapahtuisi koko ajan. :) Kotona puolestaan mulla on käytössä jumppapallo ja käsipaino, joiden käytön lisäksi teen paljon ns. vapaita harjoituksia - kyykkyjä, hyppyjä, punnerruksia, vatsa- ja selkälihaksia vastuksena oman kropan paino. Treenin kesto vaihtelee, salilla huhkin yleensä n. tunnin-puolitoista, kotona puolesta tunnista tuntiin. Salilla lämmittelen yleensä crosstrainerilla ja verryttelen tassuttelemalla juoksumatolla. Lisäksi kuljen n. 1,5, km salimatkan kävellen tai pyörällä. Kotiharjoittelussa aerobinen harjoittelu jää väkisinkin vähemmälle, varsinkin nyt talvisaikaan, kun hyötyliikunnan lisäksi ei tule kovin usein käytyä edes lenkillä. Asia kuitenkin korjaantunee heti, kun kadut suvaitsevat sulaa, ja uskaltaudun ulos lenkkareissa. ;)





Tällä hetkellä yleisesti tilanne on se, että esim juoksukuntohan mulla on ihan nollatasossa. :D Kuitenkin siitä syystä, etten ole sitä melkein vuoteen harrastanut ollenkaan, salin 10-30 min mattolämmittelyjä lukuunottamatta. Kestävyys on kuitenkin laskenut huimasti - nauroin juuri yhtenä päivänä Pialle puhelimessa, että edellisenä päivänä olin juossut matolla 20min 9km/h ja aika loppui täysin kesken, tuntui, että olisin voinut jatkaa vaikka miten pitkään. Seuraavana päivänä tilanne oli kuitenkin täysin toinen, 10min 7,5km/h tuntui täydeltä kidutukselta, ja laskin sekunteja ajan loppumiseen. :D Lohduttavaa kuitenkin on, että kokemuksesta tiedän keuhkojen ja kropan taas kevään ja kesän tullen tottuvan juoksuun nopeasti. Lihaskunnon osalta tilanne on sinällään hyvä, että alakropassa mulla on lihasmassaa ihan kivasti, ja  joulun jälkeen kehitystä on tapahtunut myös käsissä. Lisäksi olen tosi tyytyväinen siihen, että olen saanut selän nyt siihen kuntoon, että esimerkiksi pitkään jatkunut kipuilu vasemman puoleisen lavan alla on loppunut lähes kokonaan. :)




Kesäkunto-projekti jatkuu nyt siis toistaiseksi samalla kaavalla. Työharjoittelun ja muuton jälkeen huhtikuun puolessa välissä ajattelin kuitenkin tehdä syömisien suhteen pienen testauksen. Ajattelin soveltaa hieman Jutan Go fat go -ruokavaliota omaan käyttööni, alustavasti ainakin kuukauden ajan. En kuitenkaan hae ruokavaliolta painonpudotusta, minkä vuoksi sallin itselleni esimerkiksi yhden cheatdayn viikossa. :) Lisäksi syödään jo muutenkin mielettömän paljon esimerkiksi salaattia, kalaa, rahkaa, marjoja ja puuroa, joten mistään mullistavasta ei ruokavalion suhteen ole kyse. Haen siltä oikeastaan vain säännöllisempää ruokailurytmiä ja napostelun lopettamista, sekä makeanhimon taltuttamista. Lisäksi muuton jälkeen olen harkinnut salin vaihtamista. Tykkään nykyisestä salistani, siellä on kotoisaa ja tuttua, mutta toisaalta tuntuu etten ehkä saa sieltä enää tarvittavia haasteita. Uuden kotimme vieressä on isompi ja monipuolisempi sali, minne kovasti kutkuttelisi mennä tutustumaan... :) Vaihdoin salia tai en, tavoitteena on joka tapauksessa nostaa treenien määrä 5-6 kertaan viikossa, ja toki pikkuhiljaa käynnistellä aktiivisemmin lenkkeilyä.

 


Tämmöstä kesäkuntoilua siis täällä! Olisi kiva kuulla muidenkin kesäkuntoprojektien sujumisesta jotain, mikäli sellaisia jollakin on meneillään? :) Ainiin, ja pakko vielä lisätä, etten tosiaan ole mikään asiantuntija näissä jutuissa, vaan sekä ruokavaliojutut että treenailut ovat kehittyneet hiljalleen siltä pohjalta, jotka olen kokenut itselleni sopiviksi. :) Paljon petrattavaa on vielä monessakin asiassa, ja joissakin jutuissa voin toisten mielestä mennä täysin metsäänkin, mutta kuten sanoin jo alussa, mistään ihan haudanvakavasta ei kuitenkaan ole kyse. ;)

Energistä viikkoa kaikille!


Yy

3 kommenttia:

  1. hyvältä kuulostaa! iltalehdessä oli yks naisten tekemäksi virheeksi salilla nimetty se, että lämmitellään liian pitkään (ja sitten ei lihakset jaksa reenata kunnolla) eli noin 10min.kin riittää.. ja erikseen sitten lenkkeilyt jne..iltalehtihän on maailman tärkein lehti, ja noudatan sen ohjeita aina ;) henna täällä siis kirjottelee..
    ja oma kesäkuntoon projektini: kävin hölkkäilemässä UUSILLA JA KALLIILLA lenkkareilla 9,2 km, meni 58min eli samassa kunnossa olen ko ennenki -> ei edistystä (mutta olen silti tyytyväinen tuohon) herkkuja olen syöny tällä viikolla 4 päivänä -> ei edistystä. lihaskuntoa olen tehny salilla vain 1 viikossa muutaman viikon -> takapakkia! hmm, mitä tästä voimme päätellä projektin kannalta -> toivottavasti helteet tulis tänne vasta elokuussa ;) -hensku <3 tsemppiä molemmille riikoille, älkää ottako minusta mallia tällä hetkellä!
    ps. ne uudet lenkkarit on aivan sairaan siistit! VIOLETIT, nam!

    VastaaPoista
  2. Jee, kuulostaa hyvältä Henna! :) Kyllä tästä noustaan vielä, ja vaikkei noustaiskaan, niin ihan hyviä olhaan näinki haha. Meinaatko mennä sinne Extremerunille? Tuo kaikkien ohjekirjojen äitin Iltalehen virhe-juttu on varhmaan ihan totta, sillon ko iteki alottelin salila käynnin niin lämmittelin aina jonku puoli tuntia-tunnin. Ennää en yksinkertasesti jaksa, olen laiskistunu siinä, mutta siispä se onki vain hyvä juttu, jee! :D -Yy Ps. MIEKI HALUAN VIOLETIT LENKKARIT!!!

    VastaaPoista
  3. Juu kyllä mie sinne ilmottauduin vantaalle, eli näillä näkymin sinne toukokuussa.. :) ja hyviä ollaan jo nyt, jeeeee! :) kandee ostaa uudet lenkkarit, askel liitää ;)

    VastaaPoista